Veckans fotograf - Mika Aberra

Mika Aberra är frilansfotografen från Göteborg som brinner för att komma ut i naturen och att upptäcka nya ställen. Målet är att inspirera andra att göra samma sak. Att se skönheten i det enkla och komma ut mer. 

1. Hur länge har du hållit på med foto? 

Började lite lätt när jag var 16-17. Jag lirade fotboll tills den åldern, så foto blev lite av en räddare i nöden då jag hade helt och hållet identifierat mig själv genom den sporten. 

2. Vad fotar du helst?

Natur. Att fånga olika stämningar och känslor via naturen har alltid varit en favorit och kommer nog alltid vara det också. Långt innan kameran var med i bilden så har vandring i natur alltid varit något jag hållit väldigt kärt.

Jag tror vi alla kan instämma om den magin som finns i naturen. Hur det renar själen och kan ta bort så mycket stress från sinnet. Natur i kombination med vatten är också en favorit. Jag bor på västkusten så vattendrag har alltid varit nära till hands. 

Jag jobbar väldigt mycket med att skapa en storhet i bilden men samtidigt göra det enkelt för åskådaren att läsa av den. En form av minimalism helt enkelt. 

3. Vad tycker du är svårast att fota?

Människor. Framförallt människor på nära håll. Det är något jag satsar på att baka in i mitt bildspråk detta året. Dels för att jag tror jag kommer kunna säga så mycket mer via det men också för att jag alltid har haft lite svårt för det och jag behöver sätta mig i den sitsen.

Tycker det är fascinerande att se och höra hur andra fotografer jobbar med just människor. Hur de kom till punkten då bilden blev så jäkla bra och avslappnad. Det är en konst i sig och har ingen direkt koppling till fotografin i sig utan blir ett väldigt användbart komplement. 

4. Vad är utmärkande för dina bilder?

Toppen, dags att skryta lite om sig själv. Det är svårt det där, att se sina bilder utifrån. Jag tycker egentligen inte att mina bilder är så värst utmärkande, men jag tror att jag är på spåret att skapa något utmärkande.

Mina starka sidor är också det jag gillar mest - att fånga stämningar och känslor. En annan sak som jag medvetet jobbar med väldigt mycket är att skapa en storhet i bilden men samtidigt göra det enkelt för åskådaren att läsa av den. En form av minimalism helt enkelt. 

5. Systemkamera eller mobilkamera?

Systemkamera 95 % av fallen. 

6. Tre instagramkonton som inspirerar dig? 

@simonsfiction - Vi är ganska liksinniga i vårt bildspråk skulle jag säga. Jag kan placera honom bredvid mig för att både inspireras och spegla mig själv i hans bilder. 

@hannes_becker - Förmodligen den bästa på Instagram när det gäller extrema landskap. Han får mig att fortsätta ta mig till nya ställen många gånger. 

@alexstrohl - Också en av de bästa vad det gäller landskap. Grejen med honom är dock hans koppling till vatten, vi har en ganska lika relation till det utifrån vad han har berättat många gånger på Instagram, Youtube etc. Därför känner jag ett starkt band till hans bilder.