Veckans fotograf - Andreas Part

Andreas Part

Veckans fotograf är 37 år och bor på Södermalm i Stockholm. Han jobbar som arkitekt vilket gör att han fotograferar mycket stadsmiljöer. Det blir också en hel del resande och enstaka porträtt och Instagramsamarbeten med olika varumärken. Han är också en av delägarna till @partbukowska som är en nystartad arkitektbyrå i Stockholm. Andreas fotosida är www.andreaspart.com och han instagrammar under namnet @partan 

Hur länge har du hållit på med foto?

Jag började nog att fota 2004 då jag studerade arkitektur i London. Det blev mycket arkitektur och stadsmiljöer redan då för projekt. Sen när Instagram kom var jag ganska tidig på att hänga på det. Det blev också väldigt enkelt att fota när mobilkameran blev så pass bra. 

Vad fotar du helst?

Jag fotar det som faller mig in för stunden oavsett om det är ett hus eller ett porträtt. Det beror på väder, ljus och känslan. Men mest blir det stadsmiljöer.  

Vad tycker du är svårast att fota?

Det är nog att fota innemiljöer på ett bra sätt. Är utrymmet litet är det svårt att få bra vinklar som känns verkliga då jag har svårt för vidvinkel objektiv. Jag gillar det naturliga ljuset och därför fotar jag mest utomhus.  

Vad är utmärkande för dina bilder?

Oftast är de ganska tomma på människor även om jag verkligen gillar att fota människor och trots att jag fotar mycket inne i städer. Jag försöker med betoning på försöker alltid få till känslan av ett djup i bilden, antingen med en människa med i förgrunden eller med någon geometri i bilden och arkitekturen. Det är mina tankar men jag vet inte vad andra tycker utmärker mina bilder. 

Systemkamera eller mobilkamera?

Jag fotar dagligen med mobilkameran eftersom den alltid är med och oftast räcker till. Men jag använder hellre systemkameran speciellt när jag vet att det ska kunna användas till print eller större format än webben eller i mobiltelefon. På Instagram lägger jag upp bilder tagna ungefär 50/50 med mobil och systemkamera. Fotar jag porträtt blir det alltid med systemkameran då jag tycker det blir så stor skillnad. 

Tre Instagramkonton som inspirerar dig

Jag gillar att följa svenska fotografer som blandar sitt innehåll och inte bara har ”en stil” på sina foton. Följer även en del andra ute i Europa, så en mix jag gillar är: @haawks  @freepy  @ellinorkoda