Veckans fotograf - Rania Rönntoft

Dags för en ny intervjuserie här i Kiliarobloggen! Under rubriken veckans fotograf får ni varje vecka möta en ny fotograf/Instagrammare som tar fantastiska bilder. Lämna gärna en kommentar om du har en speciell instagramfotograf du vill tipsa om!


Rania Rönntoft är 28 år och bosatt på glesbygden utanför Sundsvall. Bland de norrländska skogarna använder hos sitt fotograferande och arbete som social media influencer för att inspirera till ett lugnare, enklare och mer hållbart liv nära naturen. Rania bloggar på www.rowantree.se och Instagrammar under namnet @raniamaria.   

Rania Rönntoft

När började du intressera dig för foto?

Det var under gymnasiet som jag började ha med mig en liten kamera och dokumentera min vardag, det som då hette Bilddagboken var väldigt populärt. Efter ett tag var det flera stycken som tyckte att jag borde skaffa en ”riktig kamera”, i samma veva började fotologgar bli populärt och runt 2008 köpte jag min första systemkamera.

Jag fortsatte ha med den överallt och fotografera i princip allting som kom min väg. Senare sökte jag in till fotoskolan i Göteborg och examinerades år 2012 som yrkesfotograf. Sedan dess har jag drivit eget företag och frilansat som fotograf.

Jag blir oerhört inspirerad av naturligt ljus och naturliga miljöer och i en studio känner jag mig ganska begränsad

Vad fotar du helst?

Just nu fotograferar jag mycket natur, friluftsliv och livsstil/porträtt ute i naturen och på landet. Det blir mycket bilder från våra norrländska skogar, turer vi tar med bilen, självporträtt men också ett och annat stilleben. 

Vad tycker du är svårast att fota?

Att fotografera i studio är väl det jag finner svårast just nu, dels för att jag inte behärskar ljussättningsteknik tillräckligt bra men främst beror det på att det inte intresserar mig.

Jag blir oerhört inspirerad av naturligt ljus och naturliga miljöer och i en studio känner jag mig ganska begränsad, hämmad och ja - det är inte en inspirerande miljö för mig helt enkelt.

Vad vill du bli bättre på?

Just nu har jag börjat arbeta mycket mer med rörlig bild, både videobloggande och även film i uppdragssyfte så jag övar mycket på att filma, redigera filmklipp och att lära mig mer om klippteknik. Min Youtubekanal.

 

Systemkamera eller mobilkamera?

Den bästa kameran är alltid den du har med dig vilket är oerhört viktigt att komma ihåg! Jag har inga problem att fotografera med min mobil om det är den jag har till hands men eftersom foto är mitt yrke försöker jag att alltid ha med mig stora systemkamera eller min något mindre ”bloggkamera” som är en liten, spegellös systemkamera. 

Det är viktigt för mig att känna att jag alltid kan skapa bra material till min blogg, Instagram eller ta bilder som jag senare kan sälja via bildbyrån Scandinav som jag fotograferat för sedan 2014.

Tre instagramkonton som inspirerar dig

Jag följer mycket internationella konton och tre av mina favoriter som verkligen inspirerar mig och min fotografiska stil just nu är @charlottelittlewolf@rusticbones och @oakandfir


Har du en favoritinstagrammare som du tycker vi borde intervjua? Lämna en kommentar här nedanför!