Grunder i porträttfotografering

Det finns inget så vackert som en fårad äldre person där hela ansiktet berättar en historia. Skratt, rörelse och en pigg blick. Att fota porträtt kan vara bland det roligaste en kan göra som fotograf, men kan för den oinsatte vara svårt till en början. 

Det här porträttet är fotat under en vandring på Grönland, med ett 70 -200 mm objektiv med en stor bländare, f/2.8. Ibland kan en telezoom vara bra för porträtt då den låter dig komma nära och stör inte personen på bilden.

Det här porträttet är fotat under en vandring på Grönland, med ett 70 -200 mm objektiv med en stor bländare, f/2.8. Ibland kan en telezoom vara bra för porträtt då den låter dig komma nära och stör inte personen på bilden.

Vad är ett porträtt?

De flesta tänker sig nog ett fotoporträtt, en bild tagen i en klassisk studiomiljö. Ett ansikte från midjan uppåt, rakt framifrån med rätt belysning. Men egentligen är ett porträtt så mycket mer än så. Det är en känsla om en person, dess individuella karaktärsdrag och ansiktsuttryck och behöver inte visa hela eller ens halva personen. 

Lära sig fota porträtt

Att fota porträtt är att försöka fånga en persons särdrag, dess egenheter och vad som gör personen till den person den är. Jag fotar ofta porträtt på mina resor, i naturliga ej förbestämda miljöer spontant vilket är klurigt då en inte alltid är förberedd för situationen. 

Att ha med människor på bild och visa deras känslor spelar en viktig roll när man berättar en historia eller visar en plats. Människorna definierar platsen lika mycket som naturen. Det för mig är att fota porträtt.

Praktiska tips vid porträttfotografering

# Förberedelse

Packa ner den utrustning du har tänkt att använda. Kamera och porträttobjektiv (ett 50mm till en fullformat eller en 35 mm till en crop-sensor) räcker långt. 

Om en vet med sig att man har lätt att fastna och inte vet hur man ska variera sina vinklar kan man förbereda en shot-list och ta med sig.

En shot list är kort och gott en vision om vilka bilder du vill ha med dig när du är klar. Skriv ner en lista och dela gärna med den som skall porträtteras om det är ett viktigt uppdrag. Inkludera gärna olika ställen att fotografera shot- listen på.

Nyttja den miljö du befinner dig i. Ljus som faller från ett fönster i en mörk miljö skapar ofta bra stämning i bilden.

Nyttja den miljö du befinner dig i. Ljus som faller från ett fönster i en mörk miljö skapar ofta bra stämning i bilden.

# Ljus

Precis som vid all annan fotografering är ljus a och o för att bilden ska bli lyckad. Ljuset vid soluppgång eller solnedgång är att föredra och skapar en magisk känsla över ett porträtt.

En bra start när du är ute och fotograferar är att hitta en öppen glänta i skogen, där ljuset silar in mellan trädgrenarna och ger ordentligt med ljus till ansiktet. När du har hittat en lämplig plats, kolla var ljuset kommer ifrån och tänk på att ljus rakt ovanifrån ger mörka ringar under ögonen. 

När solen går ner får du ofta ett mycket fint motljus som höjer stämningen i bilden. Vänta till sista timmen innan solen går ner och när solen precis når horisonten kan du blända kameran med ljuset och få känslan av att miljön badar i sol. Ofta supervackert och inte så svårt som en kan tro. 

Om du inte ha möjlighet att vänta till sista timmen innan solen går ner kan du istället välja en bakgrund där solen får sila genom t ex trädgrenar  eller något annat som skyddar mot de skarpaste strålarna.

När du förhandsvisar en motljusbild i kameran kan bilden ofta se lite grå ut. Detta är enkelt åtgärdat i redigeringen genom att lägga på lite kontrast, skärpa och varma toner.

# Bakgrund

När en fotar porträtt är enkla bakgrunder det bästa. T ex ger himmel och vatten fint ljus och stör inte objektet. 

Om du fotar porträtt i staden och vill ha en urban känsla hitta en stilren vägg i matt vitt, grått eller annan färg som ej reflekterar eller färgar av sig på personen. I Stockholm funkar betongväggar väldigt bra och ett populärt ställe är t ex högdalens skatepark. Testa gärna svartvit fotografi i dessa miljöer.

Om du fotar uppdrag bör du ha en bakgrund som är relevant till personen som ska porträtteras. T ex en kock fotograferas med fördel i ett kök eller bland mat, en sjuksköterska på ett sjukhus eller vid en patient och en ryttare på sin häst.

# Rekvisita

Lite extra kul är det att använda rekvisita som visar personen. T ex fotograferas gärna en fotograf med en kamera eller en bagare med en kavel i högsta hugg.

Ofta blir de bästa bilderna när den som porträtteras inte är medveten om att den fotograferas.

Ofta blir de bästa bilderna när den som porträtteras inte är medveten om att den fotograferas.

# Under fotograferingen

Om du inte är van att hantera en kamera på manuella inställningar, testa att börja med det halvautomatiska läget bländarförval. Kolla instruktionsboken hur du ställer in bländarförval på din kamera. Bländarförval låter dig välja bländare men kameran ställa in allt det andra.

När du fotar porträtt vill du gärna fotografera på en stor bländare, dvs lågt bländartal i intervaller runt f/2 - 3,5. Du får då ett kort skärpedjup och bakgrunden tar inte över porträttet. Även om det är lätt att förälska sig i en jättestor bländare, försök variera bländaren så att du inte kommer hem med bilder som ser exakt likadana ut eller där du har missat fokus.

Använd enpunkts autofokus, fokusera på ögonen och variera vinklarna. Försök att undvika att fota tusentals bilder och radera gärna direkt i kameran. Se ändå till att fota flera bilder från samma vinkel så du är säker på att du får rätt ansiktsuttryck och att fokus sitter.

Det är ofta viktigt att prata med den som porträtteras då de flesta inte är särskilt bekväma som modeller. Ofta krävs samtalet för att du ska få den bild du vill ha. Jag brukar ofta fota under samtalet och låtsas att jag ställer in ljus och tar testbilder för att jag ska få mer avslappnade bilder. 

Fotograferat med 20mm vidvinkel, ett objektiv man i normalfallet inte använder till porträttfotografering då det tenderar att förvränga proportionerna särskilt i mitten av bilden samt böja kanterna.

Fotograferat med 20mm vidvinkel, ett objektiv man i normalfallet inte använder till porträttfotografering då det tenderar att förvränga proportionerna särskilt i mitten av bilden samt böja kanterna.

# Fotografera självporträtt som övning

Om du vill lära dig att fota porträtt öva dig på dig själv. Använd stativ, självutlösare eller kamerainställningens självutlösare på tid. Öva dig på att hitta bra vinklar, kontrollera bakgrund och se vad som fungerar för dig. Det kommer underlätta när du ska fotografera andra. Det är dessutom kul att ha  en massa självporträtt på lager.

Gör såhär: 

  • Ställ kameran i ansiktshöjd och ha fokuspunkterna mitt för ansiktet. 
  • Rita ett spår i marken där du ska stå. 
  • Välj självutlösarläget 10 sek i kameran.
  • Ställ dig där du ritade spåret och låt kameran ta en bild.
  • Kontrollera så att fokus sitter på ansiktet. 
  • Byt sedan till manuell fokus, sänk kameran och ställ in komposition. 
  • Sätt sedan igång bilden och gå tillbaka platsen där du ska stå.
  • Gör om proceduren tills du är nöjd.

Nu är det bara att ge sig ut och öva!

Hoppas att tipsen uppskattas och att du lärde dig något. Lämna gärna en kommentar med frågor eller annat du vill att Kiliaro ska ta upp på framtida fotoskolor.

Katarina


Kiliaro är en molntjänst som hjälper dig att spara, organisera och dela med dig av dina foton och videoklipp. Du lagrar allt i molnet och har tillgång till alla dina bilder från alla dina enheter - dator, mobil eller tablet. Testa en månad gratis!