Swedish Nomad - på resande fot

Dags för del tre i vår serie om digitala nomader. Den här gången möter vi Alex som lämnade Sverige första gången 2010 och nu kombinerar frilansjobb med att resa jorden runt. På bloggen swedishnomad.com samlar han massor av bra restips och guider från sina resor.

Berätta lite om dig själv. Hur kom det sig att du blev en digital nomad?

Det var egentligen en slump. Jag jobbade som bartender och servitör på Gran Canaria och i samma lägenhetshotell bodde en kanadensare som jobbade online.

Detta var 2010 och det var då jag fick reda på att det var möjligt. Självklart var det spännande att man inte behövde ha ett fast boende.Sen gillar jag ju att resa också och 4 veckor om året räcker inte för mig.

Vad är det bästa och sämsta med att jobba på resande fot?

Det bästa är friheten och möjligheten att kombinera jobb med att utforska världen och träffa människor från olika kulturer.
Det sämsta är dåligt Wi-Fi och att man inte får träffa familj och vänner lika ofta.

Tjänar man  några pengar när man jobbar som du gör?

Absolut, det finns otroligt mycket pengar som kan tjänas online. Sen beror det helt på vilken nisch och vilka kunskaper man har.

Hur hittar du dina uppdrag?

De flesta hör av sig till mig, men jag skapar också pengar och möjligheter på egen hand. Ett antal uppdrag kommer även via kontakter. 

Vad säger du till andra som funderar på att göra som du men som kanske inte riktigt vågar?

Livet är kort och den enda som förlorar på det är du själv. Har du en dröm och passion, så gäller det att följa den och göra allt för att det ska bli verklighet.
Det kan vara svårt att ge upp allt, men den enda som egentligen stoppar dig är du själv. Friskt vågat, hälften vunnet! 

Att leva som digital nomad är en växande trend just nu, hur tror du att det ser ut om 5 år?

Det är en intressant och skrämmande fråga. Samhället generellt är inne i en spännande period där mycket kan hända. Som det ser ut nu är det dock fler arbetsgivare som ser fördelar med att låta personal jobba hemifrån eller utomlands.
Men vem vet, om 5 år kanske IT världen ser helt annorlunda ut. Särskilt med tanke på all forskning om artificiell intelligens.

Dock tror jag på ökad efterfrågan av arbete online. Fler kommer även våga leva ett annorlunda liv, däribland också som digital nomad. Sen är det som alltid, kreativitet och driftighet ger alltid möjligheter.

Till sist - har du några molnbaserade verktyg du inte kan leva utan?

We-Transfer är toppen när man behöver skicka större filer. Sen använder jag även Dropbox med delad mapp som är direktkopplad med mina mobilbilder. Men det ska bli kul att prova på Kiliaro :)


Kiliaro är en molntjänst som hjälper dig att spara, organisera och dela med dig av dina foton och videoklipp. Du lagrar allt i molnet och har tillgång till alla dina bilder från alla dina enheter - dator, mobil eller tablet. Testa en månad gratis!