Intervju med Emelie Fågelstedt - Svenska nomader

Emelie Fågelstedt

Emelie Fågelstedt

Dags för del två i vår serie om digitala nomader. Den här gången möter jag Emelie Fågelstedt som levt som digital nomad i 3 år och just nu är aktuell med mötesplatsen Svenska Nomader som lanserades i januari 2017.

Vad är svenska nomader?

Svenska Nomader är en mötesplats för svenska digitala nomader. Bakom initiativet står jag själv tillsammans med Yasmine Åkermark och Christoffer Persson, alla tre digitala nomader med en förkärlek för att resa.

På sajten samlar vi tips, inspiration, jobb, podcast och guider kring hur man går tillväga för att jobba platsoberoende. Här lyfter vi även andra svenska nomader och får deras bästa tips.

Vi startade Svenska Nomader eftersom vi kände att det saknades just ett svenskt forum för digitala nomader - där mer praktiska och lokala frågor som rör just svenskar berördes.

tokyo.jpg
Digitaliseringen gör oss mer fria vad gäller plats och rum

Vad är en digital nomad egentligen?

En digital nomad är någon som jobbar platsoberoende med hjälp av digitala tekniker. Det kan handla om allt från att jobba hemifrån soffan till att jobba från en strand på Bali eller ett co-working space i Tokyo.

Så länge man har en stabil internetuppkoppling går det för många yrken idag att jobba från var som helst i världen.

Digital nomad har blivit namnet på något av en rörelse med människor som omdefinierar vad det traditionellt har inneburit att ha ett 9-till-5-jobb, med pendling till och från jobbet och samma skrivbord dag ut och dag in. Digitaliseringen gör oss mer fria vad gäller plats och rum. 

coffice.jpg

Hur länge har du själv levt som digital nomad?

Jag började själv jobba som frilansade konsult inom digitala medier redan under universitet, för snart 7 år sedan nu. I början hade jag min bas i Stockholm och jobbade dels ute hos mina kunder, dels hemifrån och dels från fik.

När min man sedan fick ett jobberbjudande i Japan för 3 år sedan var det inga konstigheter för mig att följa med och fortsätta jobba som vanligt, fast nu på distans mot Sverige. Via olika digitala forum kom jag i kontakt med personer på plats i Tokyo och började således även att jobba för en japansk startup på plats.

Ungefär runt den här tiden kom jag i kontakt med termen ”digital nomad” för första gången, i början på 2014. Genom rörelsen har jag haft möjlighet att komma i kontakt med flera intressanta människor runtom i världen som gör på samma sätt som jag själv, jobbar platsoberoende.

Det hjälpte mig även att komma i kontakt med personer när vi flyttade till London. Jag, Yasmine och Christoffer träffades också själva genom digitala nomadrörelsen. 

Tror du att fler kommer att börja leva som digitala nomader framöver?

I takt med digitaliseringen kommer det vara möjligt för allt fler människor inom flera yrken att jobba platsoberoende. Något jag särskilt tror kommer att tilltala en yngre målgrupp som växt upp under informationssamhället.

Jag tror att vi idag har en annan nyfikenhet för andra kulturer och länder, och vill lära känna människor bortom våra egna landgränser. Internet var ett viktigt första steg för att vi skulle kunna kommunicera med hela världen, och nu i och med digitaliseringen kan vi faktiskt leva på ett sätt där vi kan befinna oss på en plats men samtidigt jobba med en annan.

Idag ser vi utöver konsulter och sådana som jobbar med digitala yrken även hur t.ex. sjukvård, transport och banksektorn genomgår enorma förändringar i och med digitaliseringen. Du kan få kontakt med en läkare direkt via mobilen, sköta alla dina bankärenden i en app och inom kort beställa en självkörande bil som plockar upp dig och kör dig dit du ska.

Plats blir mindre viktigt generellt. Och jag tror att vi, i takt med att samhället blir mer öppet för det, kommer att se hur fler personer tar chansen att uppleva världen på det här sättet.

fyr.jpg

Till sist, dina bästa digitala arbetsverktyg som du inte skulle kunna leva utan

Evernote har blivit ett måste i min vardag för att ta anteckningar och för att hålla koll på olika projekt. I programmet har jag skapat olika anteckningsböcker för varje projekt eller kund jag jobbar med, och för sedan anteckningar kring möten, to-do’s och allmänna tankar via det. Evernote går att använda både på mobil och desktop. 

Sen är Dropbox ett måste - det är där jag samlar alla mina filer och allt mitt arbete. Fantastiskt skönt att veta att även om jag blir av med datorn så kommer jag alltid att ha en backup på allt jobb jag håller på med. Dessutom är det jättesmidigt både med delade mappar och att kunna dela länkar för att ge personer man jobbar med tillgång till olika filer eller bilder.

Är du intresserad av ett friare arbetsliv och sugen på att kombinera jobb och resor eller kanske vill connecta med andra som har samma intresse? Kolla in svenskanomader.se.


Kiliaro är en molntjänst som hjälper dig att spara, organisera och dela med dig av dina foton och videoklipp. Du lagrar allt i molnet och har tillgång till alla dina bilder från alla dina enheter - dator, mobil eller tablet. Testa en månad gratis!