Digitala nomader: att jobba på distans

Vi på Kiliaro gillar frihet. Varför vara bunden till en och samma plats i en tid då det går alldeles utmärkt att jobba uppkopplad nästan var som helst?

I vår intervjuserie digitala nomader har vi träffat några olika människor som valt att leva och jobba lite annorlunda. Först ut är Sanna Stefansson, frilansande webbprojektledare på resande fot.

Sanna Stefansson

Sanna Stefansson

Jag träffar Sanna på ett café i centrala Stockholm. Överallt sitter folk med sina laptops och jobbar. Själv har hon varit i Sverige några veckor. Sanna är nämligen en sån där som brukar kallas för “digital nomad” och vi har intervjuat henne för att ta reda på hur det egentligen fungerar att jobba på distans.

Sannas liv just nu går ut på att frilansa och resa, jobba där hon är med kontoret på fickan, eller snarare i en nyinköpt Fjällräven ryggsäck som hon bär runt dator, kamera och andra jobbprylar i.

Hennes resa började för ett par år sen. Hon hade jobbat några år som webbprojektledare på ett konsultföretag där hon visserligen trivdes jättebra, både med jobbet och sina kollegor, men kände att hon behövde en förändring.

Vad var det som fick dig att ta steget?

- Jag vet inte om det var en begynnande 30-årskris, säger Sanna och skrattar, men jag var trött. Efter en intensiv period med mycket jobb ville jag ta ett break och göra nåt annat .

Sanna som länge hade velat åka iväg och resa kom överens med sin chef om att hon kunde gå ner till 50% i arbetstid och jobba på distans under en begränsad period. En lösning som hon rekommenderar.

- Jag tycker att man ska prata med sin chef, i de flesta fall är arbetsgivare mer villiga att hitta på bra lösningar än man tror, säger Sanna.

En av Sannas arbetsplatser

En av Sannas arbetsplatser

Sanna hade planerat att vara borta 4 månader och den mesta av tiden tillbringade hon på Bali även om hon reste runt en del. Hon poängterar dock att det är lättare att jobba på distans om man håller sig på ett och samma ställe under en lite längre tid.

- Det tar mycket tid att göra research, boka flygbiljetter och hitta ställen att bo och jobba på så det blir mindre stressigt att vara på samma ställe åtminstone några veckor i sträck.

Jag stod inte ut med mörkret och kylan och stressen. Jag blev liksom definitionen av allt det där som jag avskyr

Vad är det som lockar med det här livet?

- För mig är det friheten, säger Sanna. Hade jag haft stort trygghetsbehov så hade jag kanske inte valt att leva såhär.

- Att ha min egen rutin, yoga på morgonen, äta frukost och sen jobba vart jag känner för är frihet. Dessutom gillar jag inte att bo i Sverige, skrattar hon.

När de 4 månaderna var slut var det dags för Sanna att återvända till Sverige. Det var mitten av januari och efter bara en vecka sa hon upp sig.

- Jag stod inte ut med mörkret och kylan och stressen.  Jag blev liksom definitionen av allt det där som jag avskyr. En sur människa som stör sig på andra i tunnelbanan.

Så hon sa upp sig, flyttade in i en kompis etta för att spara pengar och jobbade till sin sista arbetsdag som var 1 april. Dagen efter tog hon flyget till San Francisco utan någon egentlig plan. 

Another day in paradise

Another day in paradise

- Efter några veckor bestämde jag mig ändå för att åka tillbaka till Bali för att yoga, meditera och fundera över livet. Bali är en klyscha av en anledning. Livet är enkelt, människorna är fantastiska och du får mycket även på en blygsam budget. 

- Jag frilansade lite där också, men emellanåt har jag varit tvungen att leva på kreditkortet. Men att dra iväg helt utan plan och en gedigen budget är inget jag rekommenderar.

Att dra iväg helt utan plan och en gedigen budget är inget jag rekommenderar

Hur funkar det att distansjobba när man reser?

- Det är inga problem egentligen. Allt jag gör kan jag göra online, det som är viktigt är bara att jag har uppkoppling och bra verktyg. En backup-plan är också bra att ha ifall nåt skiter sig.

Nu är Sanna tillbaka i Sverige för en kortvisit men snart är det dags för nya äventyr. Hon har hittat det liv hon trivs med och i höst blir det Lissabon.

 - Jag vill jobba på ett ställe med hyfsat samma tidszon som Sverige just nu, på grund av ett par uppdrag med kunder här. Samtidigt vill jag ha en plats som uppfyller mina kriterier. Mina krav är: hälsosamma hipstercaféer, stabil internetuppkoppling, nära till havet och många yogastudios säger Sanna och skrattar igen.

Yoga är viktigt

Yoga är viktigt

Hon poängterar att även om det låter härligt att jobba och resa så är det inte en livsstil som passar alla och visst finns det baksidor.

- Ibland blir det en lite romantiserad bild av att man sitter på stranden med en laptop (hint, det är sjukt opraktiskt med sand i datorn) men så är det ju inte riktigt. 

- Att leva så här är energikrävande, det kan bli dyrt, och man måste kunna vara flexibel och ha en plan B.  Men eftersom jag värderar den där friheten så högt så tycker jag ju att det är värt det.

Läs också: Så fixar du en arbetsplats på resande fot