Sju tips för att snabbt bli bättre på att ta bilder med mobilen

Alla bilder  © Carl Platon

Alla bilder © Carl Platon

På Kiliaro brinner vi för att ta hand om dina minnen, och vi vill förstås gärna att du ska ta så bra bilder som möjligt för framtiden. Därför har vi satt ihop våra favorittips för att enkelt ta bättre bilder med din telefon.

Först och främst, två grundförutsättningar för mobilfotografering, innan du ens börjar fota:

1. Använd aldrig zoom-funktionen

När du zoomar på en mobilkamera förstörs kvalitén i bilden. Ta istället bilden såsom den blir med kameran i vanligt läge och beskär den i efterhand.

2. Stäng av den automatiska blixten

Mobilkamerans blixt ger sällan den effekt du vill ha. Stäng av funktionen som automatiskt känner av och bestämmer åt dig om det ska vara blixt eller inte, och testa istället att sätta fokus på det du vill fota. Kan du flytta dig lite bara för att få in lite ljus på ditt objekt? Ta gärna samma bild både med och utan blixt så kan du jämföra i efterhand.

När du tar bilden:

3. Långt ifrån eller nära

Vi tar ofta bilder med lite för långt avstånd, vilket gör att miljön runt om tar fokus från det vi egentligen ville fota. Gå lite närmare, och när du tror att du är tillräckligt nära tar du en bild, tar ännu ett steg närmare och tar en bild till. På så sätt kan du jämföra i efterhand för att se vad som blev bäst. Testa också att ta bilder från ett extremt långt avstånd ibland, det kan ge ett spännande och oväntat resultat.

4. Jobba med linjerna i bilden

Prova dig fram, är det snyggast med en rak eller sned horisont, blir det bättre om något bryter av bilden med en linje åt ett annat håll? Oftast blir bilden mer intressant om det finns linjer som leder in i bilden på något sätt, kanske en trappa, en väg eller en fasad. Jobba med geometriska former och mönster.

5. Komposition

Lek med vad som är var i bilden, oftast blir det lite statiskt och tråkigt om det du vill fota befinner sig mitt i bilden. Kanske blir det bättre i ett hörn, eller på en kant? Om du vill fördjupa dig i det här kan det gyllene snittet guida dig till att hitta rätt balans.

Efter att du har tagit bilden:

6. Efterbearbeta bilden

Numera är det enkelt att beskära en bild som inte fick precis den balans du ville, ändra lutningen för att få till en rak horisont, öka ljuset eller justera färgerna. Det finns oändligt många bra gratisappar för att jobba med dina bilder, men om du inte vill ge dig in den djungeln funkar standardprogramvaran i de flesta telefoner riktigt bra!

7. Titta på bilderna

Ju mer du övar desto bättre blir du, det behöver inte ta särskilt lång tid! Ta massor av bilder, förstås, men ännu viktigare är att titta noga på bilderna du har tagit och välja ut de bästa. På så sätt tränar du ögat att se vad som kommer att bli en bra bild redan när du ska ta den.


Sist men inte minst: Glöm inte att backa upp dina bilder på Kiliaro, så att du bevarar dem för framtiden. Lycka till! Tagga gärna dina bilder med #kiliaro om du vill visa oss någon bild du är särskilt nöjd med, eller få fler tips och tricks för att ta bättre bilder.