Att jobba med färg - enkel redigering i Lightroom som höjer känslan

En av anledningarna till att jag älskar att resa och fotografera är färgerna. Vart man än vänder sig i världen finns det färg. Smäktande regnbågsfärger på tunnelbanan i Stockholm, hösten i skogen i Jurkalne i Lettland, en gul regnkappa på Färöarna och Londons röda chinatown. Allt handlar om färg för mig.

Nyttja möjligheten till redigering av enskilda färger i Lightroom när en bild innehåller olika kontrastfärger.  Höst i Enskede, Stockholm 2016. Canon 40 mm, 1/640 sek, f/3.5, iso 250.

Nyttja möjligheten till redigering av enskilda färger i Lightroom när en bild innehåller olika kontrastfärger. Höst i Enskede, Stockholm 2016. Canon 40 mm, 1/640 sek, f/3.5, iso 250.

Ikonen för Lightroom blinkar frenetiskt i hörnet av min dator medan programmet startar upp. Katalogen läses in och jag ler när jag ser bilderna från min senaste resa till Lettlands lansbygd poppa upp på skärmen. Jag klickar på importknappen och min oktoberpromenad bland Stockholms broar och glödande gula träd laddas in. Det är nu en fotografs egentliga arbete börjar. 

Men vem sa att det är lätt att få färg bra på bild?

Det är lättare en man kan tro att fastna i redigeringsprocessen. Att tappa bort vem man är bland all färg. Jag löser därför min redigering så att jag har en för- redigering (även kallat preset i Lightroom) jag själv förberett. En redigering som är jag. Denna redigering lägger jag på vid importen.

Två höstlöv, Enskede Stockholm. Canon 40 mm. 1/640 sek, f/3.5, iso 250.

Två höstlöv, Enskede Stockholm. Canon 40 mm. 1/640 sek, f/3.5, iso 250.

Enkel redigering i Lightroom som höjer känslan i dina bilder

Som fotograf föredrar jag varma gyllene och bruna toner. Jag redigerar därför alltid med grundtanken att förstärka de tonerna. Likaså gillar jag mörkt blått som drar åt turkost, traditionell gul, klarröd, mörkare dovare grönt utan gula instick osv osv. Min redigering speglar de färger jag gillar.

Såhär gör jag när jag redigerar i Lightroom:

Höj stämningen i en rätt exponerad bild genom att redigera delar av bilden med funktionen radiella filter i Lightroom. Här har jag lagt ett radiellt filter på gångvägen och gjort exponeringen något ljusare och lättat upp skuggorna. På så sätt leds blicken enklare in i bilden. Enskede, Stockholm. Canon 40mm, 1/400 sek f/3.5, iso 250.

Höj stämningen i en rätt exponerad bild genom att redigera delar av bilden med funktionen radiella filter i Lightroom. Här har jag lagt ett radiellt filter på gångvägen och gjort exponeringen något ljusare och lättat upp skuggorna. På så sätt leds blicken enklare in i bilden. Enskede, Stockholm. Canon 40mm, 1/400 sek f/3.5, iso 250.

# Rätt exponerad bild är a och o

För att få bilder att poppa och bli riktigt bra är det a och o att bilden blir rätt exponerad vid fotograferingstillfället. Om inte, kommer du heller inte att lyckas vid redigeringen. 

Om du får bilden rätt exponerad när du fotar så får du också kvar så mycket färg som möjligt inför redigeringen. T ex kan motljusbilder behöva underexponeras likaså alla bilder som innehåller en ljus himmel. Just himlen under dagtid är nämligen tuff att ”rädda” om den är för ljus från början.  

Om du fotar på helautomatiskt läge i din systemkamera eller med mobilkamera behöver du därför fokusera i det området som är ljusare så att kamera automatiskt gör bilden mörkare. Du kommer uppleva bilden som för mörk men det gör ingenting. Det är dock inte ett ultimat sätt att fota eftersom du då inte får fokusen där du vill men med en mobilkamera gör det inget eftersom den ändå gör bilden skarp över hela omfånget

Helst av allt ska du fota manuellt. Om du inte riktigt behärskar tekniken kan du börja med detta enkla knep.

Såhär gör du för att fota en underexponerad bild:

 1. Ställ kameran på helautomatläge och ta en bild av ett motiv du vill fota. 
 2. Tryck sedan på infoknappen och kolla vilka inställningar kameran väljer.
 3. Byt till manuellt läge och ställ in kamerans iso, bländare och slutartid utefter vad kameran valde för inställningar. Testa att ändra dessa tre för att se vad som händer. Om kameran väljer iso 400, bländare f.5,6 och slutartid 1/125 sek testa t ex iso 100 med samma bländare och slutartid. Du kommer då se att bilden blir betydligt mörkare. Du kan också välja en mindre bländare (obs, större f-värde) eller en snabbare slutartid för en mörkare bild. 
 4. När du hittat dina inställningar för en väl exponerad bild fota en bild medvetet lite mörkare. Spara både den väl exponerade bilden och bilden som är något underexponerad inför redigeringen. 

Enkel grundredigering

 1. Ladda in bilderna i ditt bildredigeringsprogram. 
 2. Dra ner reglaget för högdagrar och upp reglaget för skuggor. Använd eventuellt kontrast, klarhet, svärta och lyster efter tycke och smak, men undvik mättnad då den ofta bidrar till en orange och onaturlig hudton.
 3. Använd radiella filter och dra upp exponeringen och skuggor ytterligare på de partier i bilden som är underexponerade. 
   En något underexponerad bild för att ”rädda” bären från att få vita fläckar. Just vita fläckar är viktigt att undvika då de inte går att rädda i redigering utan måste klonas bort. Bild tagen tidigt höst i skogen i Jurkalne, Lettland. Sigma Art 50 mm, 1/320 sek, f.2,5, iso100.

 

En något underexponerad bild för att ”rädda” bären från att få vita fläckar. Just vita fläckar är viktigt att undvika då de inte går att rädda i redigering utan måste klonas bort.
Bild tagen tidigt höst i skogen i Jurkalne, Lettland. Sigma Art 50 mm, 1/320 sek, f.2,5, iso100.

# Använd kontrastfärger

Det enskilt bästa tipset att få bilden att poppa av färg är att använda kontrastfärger. Ett rött paraply mot en svalt blå himmel, eller en gul regnjacka i ett annars magert färgat landskap skapar den effekten. Så när du är ute och fotar, leta efter färgklickar i annars rena miljöer. 2-3 färger i en bild räcker långt. 

Enskede Stockholm, Canon 40mm, 1/400 sek, F/3.5, iso250

Enskede Stockholm, Canon 40mm, 1/400 sek, F/3.5, iso250

# Förstärk de färger du gillar

I ”starkare" redigeringsprogram kan man ändra färgerna i bilden efter tycke och smak. Här gäller det dock att vara försiktig så att resultatet inte blir onaturligt. Fördelen med att redigera enskilda färger är att man kan både förstärka mättnaden av en specifik färg, ändra nyansen och göra just bara den enskilda färggen ljusare eller mörkare.

Såhär gör du för att förstärka enskilda färger

I Lightroom går du enkelt till fliken för färg under Framkalla/ Develop och ger dig på reglagen för varje enskild färg. Jag brukar normalt dra ner mättnaden på gula toner för att undvika t ex gula tänder och sunkig hudfärg vid porträtt.

Testa dig fram.

Enskede Stockholm, Canon 40mm. 1/400 sek, f/3.5, iso 250.

Enskede Stockholm, Canon 40mm. 1/400 sek, f/3.5, iso 250.

# Spara en förinställning i Lightroom

När du har lagt mycket arbete på en redigering är det lika bra att spara den till nästa gång.

Börja med att göra en generell redigering du gillar som du kan använda vid importen av bilderna och få alla bilder grundredigerade med ett knapptryck.

Såhär gör du för att spara en förinställning i Lightroom

 1. Redigera en bild tills du är nöjd.
 2. Tryck på pluset i övre högra hörnet för förinställning, ge din redigering ett namn och spara. Förinställning ligger på vänstra sidan i Framkalla modulen
 3. Nästa gång du importerar dina bilder så kan du enkelt lägga på den förinställning du gillar under modulen Bibliotek till höger under fliken Snabbframkallning. Markera alla bilder och välj vilken förinställning du vill ha och bilderna är så gott som klara. Bara att finslipa.
Bild redigerad i LR med pålagda effekten lightleak i Color Story. Skanstullsbron, Stockholm. Canon 40mm, 1/320 sek, f/3.5, iso100.

Bild redigerad i LR med pålagda effekten lightleak i Color Story. Skanstullsbron, Stockholm. Canon 40mm, 1/320 sek, f/3.5, iso100.

# Lägg till coola effekter med appen color story

Det finns så himla många bra appar nu förtiden och just colorstory har jag fastnat lite extra för.

Här kan du lägga på flare, light leak, bokeh och color fog som effekt efter att du har redigerat din bild. Snabbt och bra om du väljer att redigera bilder i din telefon eller vill lägga på en sista touch innan du publicerar på instagram. Skapar känsla och  förhöjer färg i dina bilder.

Katarina

Hoppas du uppskattade Att jobba med färg - enkel redigering i Lightroom som höjer känslan. 


Katarina driver resebloggen Äntligen Vilse där hon fokuserad på det visuella vid sina resor. Favoritobjekt är natur och landskap men gärna med människor, porträtt och udda objekt i härliga färger som komplement.

Med på resorna följer alltid Canon 5D Mark iii med Sigmas 50mm Art objektiv.