Ta din kamera på promenad

Strålande sol, kall kylig frisk luft och ett nyvaket Stockholm. Vad mer kan man behöva? 

En tidig lördagsmorgon en helg i november gav jag mig ut för att fotografera soluppgången tillsammans med en vän. 

Det finns egentligen inget som lär en så mycket om fotografering som att bara ge sig ut och fota sin omgivning, att tvingas se det som är nära och utmanas till utveckling genom att ställas inför olika situationer. 

En av mina favorithobbys är därför fotopromenader.

Foto tagit med stativ och självutlösare under soluppgång över Stockholm från Skinnarviksberget på Södermalm.   Här har jag ställt in kameran manuellt och fokuserat på den plätt jag ska stå på med autofokus. Sedan har jag ändrat till manuell fokus för att fokus inte ska ändras när jag sedan använder min självutlösare. Anledningen är att det kan få svårt att fokusera i starkt motljus. Du ställer oftast om från autofocus till manuell med en enkel knapptryckning på objektivet.  Inställningar: 1/640 sek, f/2.8, iso 100 (Sigma 50 mm Art)

Foto tagit med stativ och självutlösare under soluppgång över Stockholm från Skinnarviksberget på Södermalm. 

Här har jag ställt in kameran manuellt och fokuserat på den plätt jag ska stå på med autofokus. Sedan har jag ändrat till manuell fokus för att fokus inte ska ändras när jag sedan använder min självutlösare. Anledningen är att det kan få svårt att fokusera i starkt motljus. Du ställer oftast om från autofocus till manuell med en enkel knapptryckning på objektivet.

Inställningar: 1/640 sek, f/2.8, iso 100 (Sigma 50 mm Art)

Att tänka på inför en fotopromenad 

Innan jag ger mig ut på en mer planerad fotopromenad (dvs när jag inte bara spontant tar kameran i handen och ger mig ut) förbereder jag mig lite. Här är mina tips inför en promenad.

# Det blir dubbelt så kul om man är två så boka gärna en promenad med en vän. Det ökar också troligheten att promenaden blir av.

# Packa lite fika och särskilt något gott att dricka.

Med en stor bländare som bländare f/1.8 kommer bakgrunden bli suddig. Att bakgrunden blir suddig betyder dock inte att bakgrunden inte är viktig. Var noga med komposition och att linjer som horisont är så raka som möjligt.   Inställningar: 1/200 sek, f/1.8, iso 100, Canon EF 50mm f/1.8 ii

Med en stor bländare som bländare f/1.8 kommer bakgrunden bli suddig. Att bakgrunden blir suddig betyder dock inte att bakgrunden inte är viktig. Var noga med komposition och att linjer som horisont är så raka som möjligt. 

Inställningar: 1/200 sek, f/1.8, iso 100, Canon EF 50mm f/1.8 ii

# Sätt ditt kamerabatteri på laddning kvällen innan. 

# Packa med ett extra batteri, särskilt på vintern. Stoppa i innerfickan i din vinterjacka då kylan snabbt drar ur batterierna.

Med en mindre bländare som 11 får man en längre skärpa och både objekt och bakgrund blir skarpa.  Inställningar: 1/100 sek, f/11, iso 500, Sigma 50 mm f/1.4 Art

Med en mindre bländare som 11 får man en längre skärpa och både objekt och bakgrund blir skarpa.

Inställningar: 1/100 sek, f/11, iso 500, Sigma 50 mm f/1.4 Art

# Ta med stativ och självutlösare om du vill fota självporträtt. Eftersom stativ är tungt att bära kan du även be din vän ta en bild av dig.

# Ta med en plastpåse till kameran ifall det börjar regna. Med en gummisnodd blir en plastpåse snart ett billigt regnskydd.

När objektet rör sig ut ur  fokusområden under fotograferingen får du en mer konstnärlig känsla.  Inställningar: 1/1000 sek, f/2.8, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art

När objektet rör sig ut ur fokusområden under fotograferingen får du en mer konstnärlig känsla.

Inställningar: 1/1000 sek, f/2.8, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art

# Planera en rutt och eventuella sevärdheter du vill se. På många orter finns naturstigar för den naturintresserade och kulturslingor i städer för den historieintresserade. Dessa slingor passar ofta bra som fotopromenader då de är lagom långa och innehåller mycket roligt att fota.

Fotat från Bastugatan, Södermalm med utsikt över Gröna Lund.  Här tog den som var med mig på promenaden fotot.  Inställningar: 1/400 sek, f/2.0, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art

Fotat från Bastugatan, Södermalm med utsikt över Gröna Lund. Här tog den som var med mig på promenaden fotot.

Inställningar: 1/400 sek, f/2.0, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art


Katarina driver resebloggen Äntligen Vilse där hon fokuserad på det visuella vid sina resor. Favoritobjekt är natur och landskap men gärna med människor, porträtt och udda objekt i härliga färger som komplement.

Med på resorna följer alltid Canon 5D Mark iii med Sigmas 50mm Art objektiv.