Köp din första systemkamera

Julen närmar sig och med det paketen. Jul är en perfekt tid för att önska sig sin första systemkamera. Varför inte önska sig en slant i julklapp till en?  Att köpa sin första systemkamera upplevs ofta som svårt av många men det behöver inte vara det. Här kommer grundläggande tips och steg för steg guide. 

kopa_din_forsta_kamera.jpg

Att tänka på när du köper din första kamera

Idag finns otroligt otroligt många systemkameror, för alla typer av ändamål från relativt billiga till superdyra i klass med kostnaden av en bil, från några hundra gram till flera kilo i vikt med endast nödvändiga funktioner till hela android- system, gps och wifi som standard. Det mesta finns för vanliga konsumenter, men det finns fortfarande inte en kamera som passar alla. 

Innan du köper en kamera behöver du därför först utvärdera vilka funktioner du behöver. Vilket med tanke på utbudet kan kännas lättare sagt än gjort. Dock spelar såklart magkänslan och vad du vill fota in så viktigaste frågan att ställa sig är; Vad fotar jag? 

När du tänkt genom vad du vill fota hittar du sedan all information du behöver på kameratillverkarens hemsida och tester.

Nybörjare

Som nybörjare fotar du vardagen och semesterresor, men inte så mycket mer. Viktigt för nybörjaren är att köpa en kamera du orkar bära men också några andra aspekter kan vara viktiga att väga in.

Fotar du mycket rörelse som t ex barn eller din hund så kika extra på att kamerans autofokussystem och bildserietagning är anpassat för ändamålet. Fotar du mat? Då kan en ljusstark kamera vara viktig.

Exempel på modeller:

Prisklass: 2000 kr - 6000 kr

 • Canon EOS 700D
 • Nikon D3300
 • Olympus PEN E-PL7

Bloggare och andra kreativa kräsna själar

Om intresset för fotografering ökar, ökar också kravet på kvalité i dina bilder och ganska snart behöver du en kraftigare systemkamera som klarar mycket mörker och skapar ett vackert skärpedjup som du kan kontrollera mera och där bilderna blir krispiga och skarpa.

Prisklasser - 6000 kr - 20000 kr

 • Canon EOS M5, komptakt spegellös
 • Canon EOS 6D, fullformat
 • Nikon D5500
 • Nikon D500
 • Olympus OM-D E-M5 Mark II

Helhjärtad fotograf

När knivskarpa bilder och kvalité är riktigt viktig men också att utrustningen tål tuffa tag som damm, fukt och stötar och trots hårda förutsättningar alltid levererar på topp så behöver du fokusera på kameratillverkarnas professionella serier. 

Prisklass - 20 000 kr  + 

 • Canon Mark iii/iv, fullformat
 • Nikon D810
 • Sony a99 ii 
På mina resor följer min Canon 5D Mark iii som vandrat genom Perus öken, över Grönländska isar och stormiga vidder på Färöarna med. Med damm, fukt och stötiga flygresor krävs en kamera som klarar tuffa tag.

På mina resor följer min Canon 5D Mark iii som vandrat genom Perus öken, över Grönländska isar och stormiga vidder på Färöarna med. Med damm, fukt och stötiga flygresor krävs en kamera som klarar tuffa tag.

Läs bäst i test och recensioner

Olika kameramärken tenderar att fokusera på att bli bäst på olika saker. Canon har mycket tillbehör till sina kameror, Olympus har mycket snyggt hölje och Sony är praktisk.

Börja med att kolla på design och grova funktioner och välj ut några modeller du är intresserad av. Kanske har din vän precis skaffat en kamera och fotograferar på precis samma nivå som du. Fråga vad vännen köpt och börja där. Googla sedan bäst i test och prisklasser för att se vad du kan hitta.

Kolla in t ex fotosidan.se för recensioner av olika kameror och system och lyssna på Fotosidan poddradio för andra tips.

Läs bäst i test på tidningen Kamera&Bilds hemsida.

Åk till en fotoaffär och kläm och känn

När du läst på lite om några märken ta tid och åk till en fotoaffär och kläm och känn på de olika modellerna. Kameran ska kännas bra, annars kommer du inte att använda den. På fotoaffären kommer du att kunna få hjälp att peka ut funktioner och för och nackdelar med de olika modellerna vilket kan vara guld värt och avgörande vid ditt köp.

Tillbehör - det viktigaste är objektivet

Det kommer nya kameror och märken hela tiden men viktigt i kamerasammanhang kan vara att välja ett märke du vet är etablerat och som har mycket tillbehör.

Från början kanske du nöjer dig med kitobjektivet som följer med kameran vid köp men ganska snart vill de flesta uppgradera sig och då kanske det helt plötsligt inte finns så många objektiv att köpa till eller så kanske objektiven är väldigt dyra.

Så förbered dig genom att dubbelkolla vad det finns för tillbehör och vad tillbehören kostar. En del märken har dessutom adaptrar vilket möjliggör användandet av den större systemkamerans objektiv på den kompakta spegellösa modellen som t ex Canons EOS M serie.

Använd prisjakt och köp din utrustning under kampanjer och rea

När du kommer hem och har klämt och känt på en kamera kan det vara värt att göra en sökning på prisjakt för att se vart just din modell blir billigast.

Ett varningstecken är dock att köpa något från en för okänd butik eftersom det kan vara viktigt med en fungerande kundtjänst och bra service om du behöver returnera produkten och laga den.

Såhär i jultider kan ett alternativ därför vara att vänta till mellandagsrean och se om just din kamera sätts ner i pris på din favoritaffär. 

Hoppas denna guide har varit till nytta. Lämna gärna en kommentar och ställ kompletterande frågor.

Katarina


Katarina driver resebloggen Äntligen Vilse där hon fokuserad på det visuella vid sina resor. Favoritobjekt är natur och landskap men gärna med människor, porträtt och udda objekt i härliga färger som komplement.

Med på resorna följer alltid Canon 5D Mark iii med Sigmas 50mm Art objektiv.