Norrbotten inspirerar

Dagens blogginlägg är en gästblogg från Eva Sollén. Fotograf, bloggare och resenär stationerad i Norrbotten. Till vardags postar hon fantastiska bilder på Instagram under namnet @evasol och här bjuder hon på lite extra magisk Norrbottensinspiration. 

Magiska Norrbotten

Magiska Norrbotten

Norrbotten inspirerar! I alla fall inspireras jag att ta fram min kamera och fota den natur som finns. Det finns mycket i här som är helt fantastisk! Skärgården, fjällvärlden, älvarna, midnattssolen, norrskenet, djurlivet, snön! Ja, naturen!

Jag har förmånen att bo i vårt nordligaste län, mitt i världsarvet Gammelstads kyrkstad utanför Luleå. Vi har en stuga alldeles vid havet i Kalix kommun och min mans föräldrar har fastigheter i Tornedalen. Dessa smultronställen ger mig och min kamera så många möjligheter!

Gammelstad kyrkstad

Gammelstad kyrkstad

I Gammelstads kyrkstad, mitt bland alla 408 kyrkstugor, finns medeltidskyrkan Nederluleå kyrka från 1492 (samma år som Christoffer Columbus landsteg Amerika). Jag strosar gärna runt med min kamera bland kyrkstugorna ned till kulturhistoriska friluftsmuseet Hägnan där man samlat flera gamla norrbottniska byggnader. 

Skärgårdsliv i Norrbotten

Skärgårdsliv i Norrbotten

Vintertid är det utförsåkning som gäller. Behöver jag nämna att kameran alltid är med?

Norrbottens skärgård med sina 3 300 öar är ett perfekt besöksmål för den som vill utforska en mycket speciell del av Norrbotten. På sommaren går det turbåtar ut till Luleå skärgård och på vintern plogar kommunen isvägar. Min kamera följer alltid med när vi tar båt- eller skoterturer ut i Töre- och Kalix skärgård. 

I Norrbotten finns också Sveriges högsta berg, och den storslagna fjällvärlden bjuder på oslagbara upplevelser året runt. Nu är det ett tag sedan jag fjällvandrade men det är något jag verkligen kan rekommendera. Vintertid är det utförsåkning som gäller. Behöver jag nämna att kameran alltid är med?

Vinter på fjället

Vinter på fjället

Norr om Polcirkeln finns Tornedalen, ett område som sträcker sig över nordöstra Sverige och nordvästra Finland med Torne älv som en naturlig gräns mellan länderna. Fyra svenska kommuner ingår (Pajala, Övertorneå, Kiruna och Haparanda) och minoritetsspråket meänkieli kommer härifrån. Här förevigar jag gärna midnattssolen på bild och njuter av långa ljusa sommarnätter. 

Sommarnatt i Norrbotten

Sommarnatt i Norrbotten

Norrsken! Detta magiska fenomen som vi börjar se redan i augusti, är en av de mest häftiga naturupplevelser jag vet. 

Jag jobbar på att bli duktig att fotografera norrsken som visar sig väldigt ofta under den mörkare perioden på året. Träningstillfällen finns det gott om, men det gäller att orka vara uppe sena kvällar och nätter för bästa norrskenen.

Vill man fota norrsken är det i Norrbotten man ska vara

Vill man fota norrsken är det i Norrbotten man ska vara

Min far råkade på fem björnar vid ett tillfälle förra året, men själv har jag bara sprungit på ett tomt björnide.

Vi har ett rikt djurliv i Norrbotten.  Inte så konstigt kanske eftersom stor del av länet är skog och natur. Renar ser vi varje gång vi åker till stugan och vi ser även samerna hantera renarna på riktigt nära håll. Vi har även återkommande närkontakt med bland annat älg, uggla, örn och säl. Min far råkade på fem björnar vid ett tillfälle förra året, men själv har jag bara sprungit på ett tomt björnide.

En guldgruva för den som gillar att fotografera djur

En guldgruva för den som gillar att fotografera djur

Här uppe har vi en femte årstid: Vårvintern! Det är en härlig tid då nätterna är kalla och dagarna varma. Snön gnistrar och vi kan använda den hårda skaren för att ta oss fram på annars ganska svårtillgängliga ställen. Isen är fortfarande tjock och vi kan åka långt ut på Bottenviken för att se naturfenomenet isberg eller för att pimpla harr och abborre.

Vårvinter - den femte årstiden

Vårvinter - den femte årstiden

Vill du få mer inspiration från Norrbotten eller från våra resor? Välkommen till min blogg www.peopleinthestreet.se och mitt Instagramkonto @evasol. Och du! Glöm inte kameran när du besöker Sveriges nordligaste län!