Pressmeddelande

Ny svensk bildtjänst utmanar Silicon Valleys storbolag

Idag tar människor fler bilder än någonsin och över 4,1 miljoner svenskar lagrar sina bilder på en annan enhet än sin mobil eller kamera*. Backup av privata bilder har därför blivit en fråga om både säkerhet och integritet. Den nya svenska bildtjänsten Kiliaro går emot trenden när de lanserar en bildtjänst som vare sig säljer vidare data om användarna eller komprimerar bilderna.

Teamet på Kiliaro

Teamet på Kiliaro

– Vi tror på att bygga en lättanvänd tjänst som inte säljer data om sina användare till kommersiella aktörer eller finansieras genom reklam, så som många av våra konkurrenter gör, säger Arian Bahrami, vd Kiliaro. Genom vår tjänst behöver användarna vare sig oroa sig för att utrymmet på mobilen ska bli fullt eller att bildernas kvalitet ska försämras vid uppladdning, något som också är vanligt hos andra bildtjänster, fortsätter han.

Grundarna av Kiliaro hämtar sina erfarenheter från att ha jobbat hos företag som Spotify, Klarna, TradeDoubler och Electrolux. Genom sin bildtjänst hjälper de användarna att lagra sina bilder på nätet på ett säkert sätt med hjälp av kryptering och egna serversystem som finns i Sverige. Det svenska startupföretaget fortsätter att utveckla sin tjänst hela tiden och hoppas nu få svenskarna att spara sina sommarbilder genom ett säkert alternativ.

– Att spara ovärdeliga bilder och filmer på familj och vänner på en egen fysisk hårddisk kan innebära stora risker eftersom få personer har dubbla backupsystem för sin lagring om något går sönder, säger Lotta Saxe, kommunikations- och marknadschef på Kiliaro.

– Att lagra i molnet är framtiden och med Kiliaro kan man automatiskt ladda upp och lagra alla bilder man någonsin tagit på ett säkert sätt. Det gör dessutom att minnet på mobilen aldrig blir fullt – ett problem vi nu löser en gång för alla.

Den som vill säkra semesterbilderna och testa Kiliaro kan registrera ett konto gratis på kiliaro.com eller ladda ner appen (finns för iOS och Android i mobilen samt stödjer uppladdning via Mac- och Windows-datorer).

Kontakt
Lotta Saxe
Head of Marketing and Communication
+46 70 515 19 28
lotta@kiliaro.com

 

* 4,1 miljoner personer av befolkningen 16–85 år sparar säkerhetskopior av filer på sin dator till någon annan enhet, till exempel en extern hårddisk eller ett internetbaserat lagringsutrymme.
Källa: ”Privatpersoners användning av datorer och internet 2015”, SCB.


Lotta Saxe - från Berghs till Kiliaro

Från en av Sveriges mest anrika skolor med 75 år på nacken till en tech startup med åtta anställda och storslagna framtidsplaner. Berghs Lotta Saxe tar klivet ut i startupvärlden.

Teamet på Kiliaro

Teamet på Kiliaro

Jag har alltid haft en entreprenöriell
sida och har länge haft ögonen
på startup-världen
— Lotta Saxe

Stockholm har fått ögonen på sig runtom i världen för sina många framgångsrika startups, och många har försökt förklara hur den relativt lilla huvudstaden på kort tid har kunnat bli Europas största startup hub. En anledning som nämnts, utöver tillgången på kreativa talanger och ny teknologi, är att det svenska välfärdssystemet gör att anställda vågar testa entreprenörskap.

Den 1 februari tillträder Lotta Saxe som Head of Marketing and Communications på den Stockholmsbaserade startupen Kiliaro. Den molnbaserade foto- och filmlagringstjänsten går därmed in i en expansiv fas. Kiliaro smyglanserades i början av januari 2016 och har lockat flera tusen användare under sina första veckor.

Med Kiliaro sparar användarna sina bilder och filmer på ett säkert och tillgängligt webbkonto. Filerna laddas automatiskt upp på det privata Kiliaro-kontot utan att användaren aktivt behöver göra något. Filerna organiseras automatiskt, allt för att underlätta för användaren och spara tid och energi.

Lotta Saxe kommenterar jobbytet: “Jag har alltid haft en entreprenöriell sida, och har länge haft ögonen på startup-världen. Jag blir delägare i bolaget och kommer att vara inblandad i beslut som gäller produktutvecklingen lika väl som kommunikationen. Det passar mig eftersom jag inte kan låta bli att lägga näsan i blöt! Som person är jag väldigt “hands on” och jag gillar att jag kommer att få jobba med allt från de stora strategiska besluten till att sitta och uppdatera sociala medier.”

“Sifo gjorde en undersökning 2015 där det framkom att bara 8% av Sveriges befolkning använder molnet för lagring av sina digitala minnen. Det finns ju redan en hel del molntjänster på marknaden, som t ex Google, Amazon och Dropbox, men de fokuserar främst på företagslösningar och har heller inte riktigt lyckats attrahera privatmarknaden. Priset är också en avgörande faktor och därför har vi lagt oss på en nivå som överraskar, och ännu billigare kommer det att bli kan jag avslöja! Vi kommer att göra allt för att utforma en tjänst som är attraktiv på alla plan” lovar Lotta.

Arian Bahrami, vd på Kiliaro: “Vi har samlat ett starkt team av extremt duktiga utvecklare, de kommer bland annat från TradeDoubler, Spotify och Electrolux. Vi är väldigt glada att ha fått med Lotta i gänget, vi fastnade direkt för hennes driv och energi och hennes kunskap och erfarenheter från Berghs är ovärderliga för oss i den här fasen.”

Arian fortsätter: “Minnen är bland det mest värdefulla vi människor har, och till skillnad från exempelvis Google, Facebook och Instagram behåller våra användare rättigheterna till de filer som lagras på Kiliaro. Eftersom filerna krypteras och ett flertal kopior av varje fil sparas på servrar på olika platser är dessutom säkerheten optimal, jämfört med att lagra filerna hemma.”

Johan Svensson, affärsutvecklingschef på Berghs: “Det är spännande för oss att se att någon som Lotta, som varit länge på Berghs och innehaft en nyckelroll, väljer att ta det här steget. Det säger något om vad som håller på att hända i Stockholm just nu, och som har varit på gång ett tag nu. Fler och fler mer traditionella företag tittar också på startups för inspiration, till exempel genom att arbeta efter Lean Startup-metoden, och jag tror att det kommer att krävas mer av företagen framöver för att få behålla talangerna.”

Lotta Saxe bakgrund
Lotta rekryterades till Berghs 2009 av den förre vd:n Pär Lager, då som ansvarig för skolans internationella satsningar. Hon hade en ledande roll när Berghs sommaren 2012 flyttade till San Francisco i åtta veckor. De senaste fyra åren har hon jobbat inom team communications med fokus på kundrelationer. Lotta har bland annat ansvarat för ett av Berghs största årliga event då byråer inom kommunikationsbranschen, både svenska och internationella, får träffa Berghsstudenter enligt ett fullspäckat speed dating-schema. Före Berghs jobbade Lotta som projektledare på en italiensk designbyrå. Lotta på branded.me.

Berghs School of Communication 
Berghs har sedan starten 1941 utbildat den svenska kommunikationsbranschen. Skolan är idag en av världens mest framstående och har inte mindre än fyra gånger utsetts till Future Lions School of the Year på den årliga festivalen i Cannes, 2009, 2010, 2014 och 2015.

Kiliaro AB
Kiliaro grundades 2014 och är en utmanare inom molnlagring. Under nästan två år har teamet byggt på den tekniska lösningen, molnarkitekturen och apparna. Tjänsten smyglanserades i januari 2016 och lockade flera tusen användare redan under de första veckorna.

Kontaktuppgifter
Lotta Saxe
070-515 19 28
lotta@kiliaro.com

Arian Bahrami
076-169 16 22
arian@kiliaro.com

Johan Svensson
073-558 19 97
johan.svensson@berghs.se