Kiliaros fotoskola

Grunder i porträttfotografering

Det finns inget så vackert som en fårad äldre person där hela ansiktet berättar en historia. Skratt, rörelse och en pigg blick. Att fota porträtt kan vara bland det roligaste en kan göra som fotograf, men kan för den oinsatte vara svårt till en början. 

Det här porträttet är fotat under en vandring på Grönland, med ett 70 -200 mm objektiv med en stor bländare, f/2.8. Ibland kan en telezoom vara bra för porträtt då den låter dig komma nära och stör inte personen på bilden.

Det här porträttet är fotat under en vandring på Grönland, med ett 70 -200 mm objektiv med en stor bländare, f/2.8. Ibland kan en telezoom vara bra för porträtt då den låter dig komma nära och stör inte personen på bilden.

Vad är ett porträtt?

De flesta tänker sig nog ett fotoporträtt, en bild tagen i en klassisk studiomiljö. Ett ansikte från midjan uppåt, rakt framifrån med rätt belysning. Men egentligen är ett porträtt så mycket mer än så. Det är en känsla om en person, dess individuella karaktärsdrag och ansiktsuttryck och behöver inte visa hela eller ens halva personen. 

Lära sig fota porträtt

Att fota porträtt är att försöka fånga en persons särdrag, dess egenheter och vad som gör personen till den person den är. Jag fotar ofta porträtt på mina resor, i naturliga ej förbestämda miljöer spontant vilket är klurigt då en inte alltid är förberedd för situationen. 

Att ha med människor på bild och visa deras känslor spelar en viktig roll när man berättar en historia eller visar en plats. Människorna definierar platsen lika mycket som naturen. Det för mig är att fota porträtt.

Praktiska tips vid porträttfotografering

# Förberedelse

Packa ner den utrustning du har tänkt att använda. Kamera och porträttobjektiv (ett 50mm till en fullformat eller en 35 mm till en crop-sensor) räcker långt. 

Om en vet med sig att man har lätt att fastna och inte vet hur man ska variera sina vinklar kan man förbereda en shot-list och ta med sig.

En shot list är kort och gott en vision om vilka bilder du vill ha med dig när du är klar. Skriv ner en lista och dela gärna med den som skall porträtteras om det är ett viktigt uppdrag. Inkludera gärna olika ställen att fotografera shot- listen på.

Nyttja den miljö du befinner dig i. Ljus som faller från ett fönster i en mörk miljö skapar ofta bra stämning i bilden.

Nyttja den miljö du befinner dig i. Ljus som faller från ett fönster i en mörk miljö skapar ofta bra stämning i bilden.

# Ljus

Precis som vid all annan fotografering är ljus a och o för att bilden ska bli lyckad. Ljuset vid soluppgång eller solnedgång är att föredra och skapar en magisk känsla över ett porträtt.

En bra start när du är ute och fotograferar är att hitta en öppen glänta i skogen, där ljuset silar in mellan trädgrenarna och ger ordentligt med ljus till ansiktet. När du har hittat en lämplig plats, kolla var ljuset kommer ifrån och tänk på att ljus rakt ovanifrån ger mörka ringar under ögonen. 

När solen går ner får du ofta ett mycket fint motljus som höjer stämningen i bilden. Vänta till sista timmen innan solen går ner och när solen precis når horisonten kan du blända kameran med ljuset och få känslan av att miljön badar i sol. Ofta supervackert och inte så svårt som en kan tro. 

Om du inte ha möjlighet att vänta till sista timmen innan solen går ner kan du istället välja en bakgrund där solen får sila genom t ex trädgrenar  eller något annat som skyddar mot de skarpaste strålarna.

När du förhandsvisar en motljusbild i kameran kan bilden ofta se lite grå ut. Detta är enkelt åtgärdat i redigeringen genom att lägga på lite kontrast, skärpa och varma toner.

# Bakgrund

När en fotar porträtt är enkla bakgrunder det bästa. T ex ger himmel och vatten fint ljus och stör inte objektet. 

Om du fotar porträtt i staden och vill ha en urban känsla hitta en stilren vägg i matt vitt, grått eller annan färg som ej reflekterar eller färgar av sig på personen. I Stockholm funkar betongväggar väldigt bra och ett populärt ställe är t ex högdalens skatepark. Testa gärna svartvit fotografi i dessa miljöer.

Om du fotar uppdrag bör du ha en bakgrund som är relevant till personen som ska porträtteras. T ex en kock fotograferas med fördel i ett kök eller bland mat, en sjuksköterska på ett sjukhus eller vid en patient och en ryttare på sin häst.

# Rekvisita

Lite extra kul är det att använda rekvisita som visar personen. T ex fotograferas gärna en fotograf med en kamera eller en bagare med en kavel i högsta hugg.

Ofta blir de bästa bilderna när den som porträtteras inte är medveten om att den fotograferas.

Ofta blir de bästa bilderna när den som porträtteras inte är medveten om att den fotograferas.

# Under fotograferingen

Om du inte är van att hantera en kamera på manuella inställningar, testa att börja med det halvautomatiska läget bländarförval. Kolla instruktionsboken hur du ställer in bländarförval på din kamera. Bländarförval låter dig välja bländare men kameran ställa in allt det andra.

När du fotar porträtt vill du gärna fotografera på en stor bländare, dvs lågt bländartal i intervaller runt f/2 - 3,5. Du får då ett kort skärpedjup och bakgrunden tar inte över porträttet. Även om det är lätt att förälska sig i en jättestor bländare, försök variera bländaren så att du inte kommer hem med bilder som ser exakt likadana ut eller där du har missat fokus.

Använd enpunkts autofokus, fokusera på ögonen och variera vinklarna. Försök att undvika att fota tusentals bilder och radera gärna direkt i kameran. Se ändå till att fota flera bilder från samma vinkel så du är säker på att du får rätt ansiktsuttryck och att fokus sitter.

Det är ofta viktigt att prata med den som porträtteras då de flesta inte är särskilt bekväma som modeller. Ofta krävs samtalet för att du ska få den bild du vill ha. Jag brukar ofta fota under samtalet och låtsas att jag ställer in ljus och tar testbilder för att jag ska få mer avslappnade bilder. 

Fotograferat med 20mm vidvinkel, ett objektiv man i normalfallet inte använder till porträttfotografering då det tenderar att förvränga proportionerna särskilt i mitten av bilden samt böja kanterna.

Fotograferat med 20mm vidvinkel, ett objektiv man i normalfallet inte använder till porträttfotografering då det tenderar att förvränga proportionerna särskilt i mitten av bilden samt böja kanterna.

# Fotografera självporträtt som övning

Om du vill lära dig att fota porträtt öva dig på dig själv. Använd stativ, självutlösare eller kamerainställningens självutlösare på tid. Öva dig på att hitta bra vinklar, kontrollera bakgrund och se vad som fungerar för dig. Det kommer underlätta när du ska fotografera andra. Det är dessutom kul att ha  en massa självporträtt på lager.

Gör såhär: 

 • Ställ kameran i ansiktshöjd och ha fokuspunkterna mitt för ansiktet. 
 • Rita ett spår i marken där du ska stå. 
 • Välj självutlösarläget 10 sek i kameran.
 • Ställ dig där du ritade spåret och låt kameran ta en bild.
 • Kontrollera så att fokus sitter på ansiktet. 
 • Byt sedan till manuell fokus, sänk kameran och ställ in komposition. 
 • Sätt sedan igång bilden och gå tillbaka platsen där du ska stå.
 • Gör om proceduren tills du är nöjd.

Nu är det bara att ge sig ut och öva!

Hoppas att tipsen uppskattas och att du lärde dig något. Lämna gärna en kommentar med frågor eller annat du vill att Kiliaro ska ta upp på framtida fotoskolor.

Katarina


Kiliaro är en molntjänst som hjälper dig att spara, organisera och dela med dig av dina foton och videoklipp. Du lagrar allt i molnet och har tillgång till alla dina bilder från alla dina enheter - dator, mobil eller tablet. Testa en månad gratis! 

Ta din kamera på promenad

Strålande sol, kall kylig frisk luft och ett nyvaket Stockholm. Vad mer kan man behöva? 

En tidig lördagsmorgon en helg i november gav jag mig ut för att fotografera soluppgången tillsammans med en vän. 

Det finns egentligen inget som lär en så mycket om fotografering som att bara ge sig ut och fota sin omgivning, att tvingas se det som är nära och utmanas till utveckling genom att ställas inför olika situationer. 

En av mina favorithobbys är därför fotopromenader.

Foto tagit med stativ och självutlösare under soluppgång över Stockholm från Skinnarviksberget på Södermalm.   Här har jag ställt in kameran manuellt och fokuserat på den plätt jag ska stå på med autofokus. Sedan har jag ändrat till manuell fokus för att fokus inte ska ändras när jag sedan använder min självutlösare. Anledningen är att det kan få svårt att fokusera i starkt motljus. Du ställer oftast om från autofocus till manuell med en enkel knapptryckning på objektivet.  Inställningar: 1/640 sek, f/2.8, iso 100 (Sigma 50 mm Art)

Foto tagit med stativ och självutlösare under soluppgång över Stockholm från Skinnarviksberget på Södermalm. 

Här har jag ställt in kameran manuellt och fokuserat på den plätt jag ska stå på med autofokus. Sedan har jag ändrat till manuell fokus för att fokus inte ska ändras när jag sedan använder min självutlösare. Anledningen är att det kan få svårt att fokusera i starkt motljus. Du ställer oftast om från autofocus till manuell med en enkel knapptryckning på objektivet.

Inställningar: 1/640 sek, f/2.8, iso 100 (Sigma 50 mm Art)

Att tänka på inför en fotopromenad 

Innan jag ger mig ut på en mer planerad fotopromenad (dvs när jag inte bara spontant tar kameran i handen och ger mig ut) förbereder jag mig lite. Här är mina tips inför en promenad.

# Det blir dubbelt så kul om man är två så boka gärna en promenad med en vän. Det ökar också troligheten att promenaden blir av.

# Packa lite fika och särskilt något gott att dricka.

Med en stor bländare som bländare f/1.8 kommer bakgrunden bli suddig. Att bakgrunden blir suddig betyder dock inte att bakgrunden inte är viktig. Var noga med komposition och att linjer som horisont är så raka som möjligt.   Inställningar: 1/200 sek, f/1.8, iso 100, Canon EF 50mm f/1.8 ii

Med en stor bländare som bländare f/1.8 kommer bakgrunden bli suddig. Att bakgrunden blir suddig betyder dock inte att bakgrunden inte är viktig. Var noga med komposition och att linjer som horisont är så raka som möjligt. 

Inställningar: 1/200 sek, f/1.8, iso 100, Canon EF 50mm f/1.8 ii

# Sätt ditt kamerabatteri på laddning kvällen innan. 

# Packa med ett extra batteri, särskilt på vintern. Stoppa i innerfickan i din vinterjacka då kylan snabbt drar ur batterierna.

Med en mindre bländare som 11 får man en längre skärpa och både objekt och bakgrund blir skarpa.  Inställningar: 1/100 sek, f/11, iso 500, Sigma 50 mm f/1.4 Art

Med en mindre bländare som 11 får man en längre skärpa och både objekt och bakgrund blir skarpa.

Inställningar: 1/100 sek, f/11, iso 500, Sigma 50 mm f/1.4 Art

# Ta med stativ och självutlösare om du vill fota självporträtt. Eftersom stativ är tungt att bära kan du även be din vän ta en bild av dig.

# Ta med en plastpåse till kameran ifall det börjar regna. Med en gummisnodd blir en plastpåse snart ett billigt regnskydd.

När objektet rör sig ut ur  fokusområden under fotograferingen får du en mer konstnärlig känsla.  Inställningar: 1/1000 sek, f/2.8, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art

När objektet rör sig ut ur fokusområden under fotograferingen får du en mer konstnärlig känsla.

Inställningar: 1/1000 sek, f/2.8, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art

# Planera en rutt och eventuella sevärdheter du vill se. På många orter finns naturstigar för den naturintresserade och kulturslingor i städer för den historieintresserade. Dessa slingor passar ofta bra som fotopromenader då de är lagom långa och innehåller mycket roligt att fota.

Fotat från Bastugatan, Södermalm med utsikt över Gröna Lund.  Här tog den som var med mig på promenaden fotot.  Inställningar: 1/400 sek, f/2.0, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art

Fotat från Bastugatan, Södermalm med utsikt över Gröna Lund. Här tog den som var med mig på promenaden fotot.

Inställningar: 1/400 sek, f/2.0, iso 100, Sigma 50 mm f/1.4 Art


Katarina driver resebloggen Äntligen Vilse där hon fokuserad på det visuella vid sina resor. Favoritobjekt är natur och landskap men gärna med människor, porträtt och udda objekt i härliga färger som komplement.

Med på resorna följer alltid Canon 5D Mark iii med Sigmas 50mm Art objektiv. 


Köp din första systemkamera

Julen närmar sig och med det paketen. Jul är en perfekt tid för att önska sig sin första systemkamera. Varför inte önska sig en slant i julklapp till en?  Att köpa sin första systemkamera upplevs ofta som svårt av många men det behöver inte vara det. Här kommer grundläggande tips och steg för steg guide. 

kopa_din_forsta_kamera.jpg

Att tänka på när du köper din första kamera

Idag finns otroligt otroligt många systemkameror, för alla typer av ändamål från relativt billiga till superdyra i klass med kostnaden av en bil, från några hundra gram till flera kilo i vikt med endast nödvändiga funktioner till hela android- system, gps och wifi som standard. Det mesta finns för vanliga konsumenter, men det finns fortfarande inte en kamera som passar alla. 

Innan du köper en kamera behöver du därför först utvärdera vilka funktioner du behöver. Vilket med tanke på utbudet kan kännas lättare sagt än gjort. Dock spelar såklart magkänslan och vad du vill fota in så viktigaste frågan att ställa sig är; Vad fotar jag? 

När du tänkt genom vad du vill fota hittar du sedan all information du behöver på kameratillverkarens hemsida och tester.

Nybörjare

Som nybörjare fotar du vardagen och semesterresor, men inte så mycket mer. Viktigt för nybörjaren är att köpa en kamera du orkar bära men också några andra aspekter kan vara viktiga att väga in.

Fotar du mycket rörelse som t ex barn eller din hund så kika extra på att kamerans autofokussystem och bildserietagning är anpassat för ändamålet. Fotar du mat? Då kan en ljusstark kamera vara viktig.

Exempel på modeller:

Prisklass: 2000 kr - 6000 kr

 • Canon EOS 700D
 • Nikon D3300
 • Olympus PEN E-PL7

Bloggare och andra kreativa kräsna själar

Om intresset för fotografering ökar, ökar också kravet på kvalité i dina bilder och ganska snart behöver du en kraftigare systemkamera som klarar mycket mörker och skapar ett vackert skärpedjup som du kan kontrollera mera och där bilderna blir krispiga och skarpa.

Prisklasser - 6000 kr - 20000 kr

 • Canon EOS M5, komptakt spegellös
 • Canon EOS 6D, fullformat
 • Nikon D5500
 • Nikon D500
 • Olympus OM-D E-M5 Mark II

Helhjärtad fotograf

När knivskarpa bilder och kvalité är riktigt viktig men också att utrustningen tål tuffa tag som damm, fukt och stötar och trots hårda förutsättningar alltid levererar på topp så behöver du fokusera på kameratillverkarnas professionella serier. 

Prisklass - 20 000 kr  + 

 • Canon Mark iii/iv, fullformat
 • Nikon D810
 • Sony a99 ii 
På mina resor följer min Canon 5D Mark iii som vandrat genom Perus öken, över Grönländska isar och stormiga vidder på Färöarna med. Med damm, fukt och stötiga flygresor krävs en kamera som klarar tuffa tag.

På mina resor följer min Canon 5D Mark iii som vandrat genom Perus öken, över Grönländska isar och stormiga vidder på Färöarna med. Med damm, fukt och stötiga flygresor krävs en kamera som klarar tuffa tag.

Läs bäst i test och recensioner

Olika kameramärken tenderar att fokusera på att bli bäst på olika saker. Canon har mycket tillbehör till sina kameror, Olympus har mycket snyggt hölje och Sony är praktisk.

Börja med att kolla på design och grova funktioner och välj ut några modeller du är intresserad av. Kanske har din vän precis skaffat en kamera och fotograferar på precis samma nivå som du. Fråga vad vännen köpt och börja där. Googla sedan bäst i test och prisklasser för att se vad du kan hitta.

Kolla in t ex fotosidan.se för recensioner av olika kameror och system och lyssna på Fotosidan poddradio för andra tips.

Läs bäst i test på tidningen Kamera&Bilds hemsida.

Åk till en fotoaffär och kläm och känn

När du läst på lite om några märken ta tid och åk till en fotoaffär och kläm och känn på de olika modellerna. Kameran ska kännas bra, annars kommer du inte att använda den. På fotoaffären kommer du att kunna få hjälp att peka ut funktioner och för och nackdelar med de olika modellerna vilket kan vara guld värt och avgörande vid ditt köp.

Tillbehör - det viktigaste är objektivet

Det kommer nya kameror och märken hela tiden men viktigt i kamerasammanhang kan vara att välja ett märke du vet är etablerat och som har mycket tillbehör.

Från början kanske du nöjer dig med kitobjektivet som följer med kameran vid köp men ganska snart vill de flesta uppgradera sig och då kanske det helt plötsligt inte finns så många objektiv att köpa till eller så kanske objektiven är väldigt dyra.

Så förbered dig genom att dubbelkolla vad det finns för tillbehör och vad tillbehören kostar. En del märken har dessutom adaptrar vilket möjliggör användandet av den större systemkamerans objektiv på den kompakta spegellösa modellen som t ex Canons EOS M serie.

Använd prisjakt och köp din utrustning under kampanjer och rea

När du kommer hem och har klämt och känt på en kamera kan det vara värt att göra en sökning på prisjakt för att se vart just din modell blir billigast.

Ett varningstecken är dock att köpa något från en för okänd butik eftersom det kan vara viktigt med en fungerande kundtjänst och bra service om du behöver returnera produkten och laga den.

Såhär i jultider kan ett alternativ därför vara att vänta till mellandagsrean och se om just din kamera sätts ner i pris på din favoritaffär. 

Hoppas denna guide har varit till nytta. Lämna gärna en kommentar och ställ kompletterande frågor.

Katarina


Katarina driver resebloggen Äntligen Vilse där hon fokuserad på det visuella vid sina resor. Favoritobjekt är natur och landskap men gärna med människor, porträtt och udda objekt i härliga färger som komplement.

Med på resorna följer alltid Canon 5D Mark iii med Sigmas 50mm Art objektiv.