Bloggpost

Veckans fotograf - Andreas Part

Andreas Part

Veckans fotograf är 37 år och bor på Södermalm i Stockholm. Han jobbar som arkitekt vilket gör att han fotograferar mycket stadsmiljöer. Det blir också en hel del resande och enstaka porträtt och Instagramsamarbeten med olika varumärken. Han är också en av delägarna till @partbukowska som är en nystartad arkitektbyrå i Stockholm. Andreas fotosida är www.andreaspart.com och han instagrammar under namnet @partan 

Hur länge har du hållit på med foto?

Jag började nog att fota 2004 då jag studerade arkitektur i London. Det blev mycket arkitektur och stadsmiljöer redan då för projekt. Sen när Instagram kom var jag ganska tidig på att hänga på det. Det blev också väldigt enkelt att fota när mobilkameran blev så pass bra. 

Vad fotar du helst?

Jag fotar det som faller mig in för stunden oavsett om det är ett hus eller ett porträtt. Det beror på väder, ljus och känslan. Men mest blir det stadsmiljöer.  

Vad tycker du är svårast att fota?

Det är nog att fota innemiljöer på ett bra sätt. Är utrymmet litet är det svårt att få bra vinklar som känns verkliga då jag har svårt för vidvinkel objektiv. Jag gillar det naturliga ljuset och därför fotar jag mest utomhus.  

Vad är utmärkande för dina bilder?

Oftast är de ganska tomma på människor även om jag verkligen gillar att fota människor och trots att jag fotar mycket inne i städer. Jag försöker med betoning på försöker alltid få till känslan av ett djup i bilden, antingen med en människa med i förgrunden eller med någon geometri i bilden och arkitekturen. Det är mina tankar men jag vet inte vad andra tycker utmärker mina bilder. 

Systemkamera eller mobilkamera?

Jag fotar dagligen med mobilkameran eftersom den alltid är med och oftast räcker till. Men jag använder hellre systemkameran speciellt när jag vet att det ska kunna användas till print eller större format än webben eller i mobiltelefon. På Instagram lägger jag upp bilder tagna ungefär 50/50 med mobil och systemkamera. Fotar jag porträtt blir det alltid med systemkameran då jag tycker det blir så stor skillnad. 

Tre Instagramkonton som inspirerar dig

Jag gillar att följa svenska fotografer som blandar sitt innehåll och inte bara har ”en stil” på sina foton. Följer även en del andra ute i Europa, så en mix jag gillar är: @haawks  @freepy  @ellinorkoda

Veckans fotograf - Mika Aberra

Mika Aberra är frilansfotografen från Göteborg som brinner för att komma ut i naturen och att upptäcka nya ställen. Målet är att inspirera andra att göra samma sak. Att se skönheten i det enkla och komma ut mer. 

1. Hur länge har du hållit på med foto? 

Började lite lätt när jag var 16-17. Jag lirade fotboll tills den åldern, så foto blev lite av en räddare i nöden då jag hade helt och hållet identifierat mig själv genom den sporten. 

2. Vad fotar du helst?

Natur. Att fånga olika stämningar och känslor via naturen har alltid varit en favorit och kommer nog alltid vara det också. Långt innan kameran var med i bilden så har vandring i natur alltid varit något jag hållit väldigt kärt.

Jag tror vi alla kan instämma om den magin som finns i naturen. Hur det renar själen och kan ta bort så mycket stress från sinnet. Natur i kombination med vatten är också en favorit. Jag bor på västkusten så vattendrag har alltid varit nära till hands. 

Jag jobbar väldigt mycket med att skapa en storhet i bilden men samtidigt göra det enkelt för åskådaren att läsa av den. En form av minimalism helt enkelt. 

3. Vad tycker du är svårast att fota?

Människor. Framförallt människor på nära håll. Det är något jag satsar på att baka in i mitt bildspråk detta året. Dels för att jag tror jag kommer kunna säga så mycket mer via det men också för att jag alltid har haft lite svårt för det och jag behöver sätta mig i den sitsen.

Tycker det är fascinerande att se och höra hur andra fotografer jobbar med just människor. Hur de kom till punkten då bilden blev så jäkla bra och avslappnad. Det är en konst i sig och har ingen direkt koppling till fotografin i sig utan blir ett väldigt användbart komplement. 

4. Vad är utmärkande för dina bilder?

Toppen, dags att skryta lite om sig själv. Det är svårt det där, att se sina bilder utifrån. Jag tycker egentligen inte att mina bilder är så värst utmärkande, men jag tror att jag är på spåret att skapa något utmärkande.

Mina starka sidor är också det jag gillar mest - att fånga stämningar och känslor. En annan sak som jag medvetet jobbar med väldigt mycket är att skapa en storhet i bilden men samtidigt göra det enkelt för åskådaren att läsa av den. En form av minimalism helt enkelt. 

5. Systemkamera eller mobilkamera?

Systemkamera 95 % av fallen. 

6. Tre instagramkonton som inspirerar dig? 

@simonsfiction - Vi är ganska liksinniga i vårt bildspråk skulle jag säga. Jag kan placera honom bredvid mig för att både inspireras och spegla mig själv i hans bilder. 

@hannes_becker - Förmodligen den bästa på Instagram när det gäller extrema landskap. Han får mig att fortsätta ta mig till nya ställen många gånger. 

@alexstrohl - Också en av de bästa vad det gäller landskap. Grejen med honom är dock hans koppling till vatten, vi har en ganska lika relation till det utifrån vad han har berättat många gånger på Instagram, Youtube etc. Därför känner jag ett starkt band till hans bilder. 

Veckans fotograf! Louise Nordström

Veckans fotograf heter Louise Nordström (@naturebylouise), är för närvarande stationerad i Portugal men har i vanliga fall sin hemvist i Skåne. Hon driver eget företag som naturfotograf och postar helt fantastiska bilder på Instagram. I webshoppen på www.naturebylouise.com kan man också beställa en del av hennes bilder som tavlor.

Det var något magiskt i luften denna tidiga morgon i juni förra året. Det finns knappast något vackrare än att se solens strålar strila genom trädkronorna.

Det var något magiskt i luften denna tidiga morgon i juni förra året. Det finns knappast något vackrare än att se solens strålar strila genom trädkronorna.

När började du intressera dig för foto?

- Jag har alltid älskat att måla och rita men när jag fick låna mammas analoga kamera på en klassresa i mellanstadiet så fick jag upp ögonen för foto. Jag fick sedan en egen liten digitalkamera i konfirmationspresent och då tog intresset verkligen fart. Efter det har det bara växt sig starkare och idag brinner jag för naturfoto.

En stillsam soluppgång över en vacker sjö djupt i Smålands skogar.

En stillsam soluppgång över en vacker sjö djupt i Smålands skogar.

Det är något alldeles extra med ljuset tidigt på morgonen som jag bara älskar att fota

Vad fotar du helst?

- Allt som har med naturen att göra. Men det absolut bästa jag vet att fota är när dimman ligger låg tidiga morgnar precis när solens första strålar letar sig fram genom trädkronorna och skapar magi! Jag älskar att fota dessa vackra ögonblick, det finns knappt något bättre.

Våren är här på riktigt när vitsipporna tittar fram och gör hela marken grön och vit.

Våren är här på riktigt när vitsipporna tittar fram och gör hela marken grön och vit.

Vad tycker du är svårast att fota?

- Eftersom jag nästan endast fotar natur så finner jag det väldigt svårt att fota i stadsmiljöer. Allt som är konstgjort och uppbyggt tycker jag är knepigt att få fina bilder på. Jag har helt enkelt ingen inspiration i sådana miljöer och då blir det svårt.

En fantastisk morgon när det bara var jag, skogen och morgondimman.

En fantastisk morgon när det bara var jag, skogen och morgondimman.

Vad är utmärkande för dina bilder?

- Jag får ofta höra att jag har en förmåga att fånga ljuset på ett vackert sätt i mina bilder. Det är något alldeles extra med ljuset tidigt på morgonen som jag bara älskar att fota och visa för omvärlden. Färgerna i naturen är så fantastiska då och det är en speciell stämning i luften som jag försöker avbilda och förmedla. 

Det är liksom inga problem att stiga upp innan solen gått upp när man vet att man möts av detta sen. Det finns nog inget bättre sätt att spendera morgonen på.  

Det är liksom inga problem att stiga upp innan solen gått upp när man vet att man möts av detta sen. Det finns nog inget bättre sätt att spendera morgonen på.  

Systemkamera eller mobilkamera?

- Systemkamera alla dagar i veckan. Jag kan nästan få en klump i magen om jag bara har med mobilkameran och något vackert dyker upp utan att jag kan fånga det med min systemkamera. Jag känner mig extremt begränsad med mobilen och älskar alla oändliga möjligheter systemkameran ger mig och mitt bildskapande. 

Tre Instagramkonton som inspirerar dig

- Det finns så himla många duktiga instagramare, men om jag ska välja ut tre stycken som inspirerar mig lite extra så får det bli @jonnajinton , @nevnarien och @miinaphoto .    


Kiliaro är en molntjänst som hjälper dig att spara, organisera och dela med dig av dina foton och videoklipp. Du lagrar allt i molnet och har tillgång till alla dina bilder från alla dina enheter - dator, mobil eller tablet. Testa en månad gratis!